Kontakt
Vanliga frågor och svar
Hur fixar jag laddplats hemma?
Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats – att ladda under natten är enkelt och bekvämt. För dig som vill köpa elbil uppstår frågor om vad som krävs, vad det kostar och hur du ska gå tillväga för att installera en laddplats. Följ länkarna nedan för att hitta mer information om laddplatser.
Ladda elbilar i bostadsrättsföreningen
Vem ska jag vända mig till i min kommun?
Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen är ett samarbete mellan 26 kommuner. Vi har sammanställt information om din kommun och vem du kan vända dig till i olika frågor. Följ länken nedan.
Finns det bidrag att få?
Ja! Det finns flera bidrag att söka, till exempel för att fixa laddplatser till elbil eller installera solceller. Följ länken nedan för att läsa mer om de olika stöden.
Mina elräkningar är så höga, vad kan jag göra?
Detta är en vanlig fråga till energirådgivningen. Ett genomsnittligt hus i Sverige använder ca 23 000 kWh energi. Ungefär 6 000 kWh av dessa går till hushållsel, det vill säga används till kök, belysning, elektronik med mera.
Vi har samlat 10 tips för hur du kan få ner din elanvändning hemma. Följ länken nedan!
Hur hittar jag en bra installatör?
Energi- och klimatrådgivningen är en opartisk kommunal verksamhet och kan inte rekommendera enskilda företag. Vi hänvisar därför till de olika branschorganisationerna inom energiområdet. Följ länken nedan för att läsa mer om hur man väljer installatör och vilka branschorganisationer som finns.
Jag vill byta uppvärmningssystem, hur går jag tillväga?
En av de vanligaste frågorna vi får handlar om uppvärmningssystem. Här finns inget snabbt svar. En bra start är att få koll på sitt energibehov idag, hur mycket energi används? Steg två är att försöka minska sin energianvändning. Följ länken nedan för att läsa mer om detta.
Vill du fortfarande byta värmesystem finns några olika att välja mellan.Vanliga värmesystem att byta till är fjärrvärme, ved- & pelletspannor, värmepumpar av olika slag och solvärme. Följ länkarna nedan för att läsa mer om dessa.
Jag vill ha solceller, hur går jag tillväga?
Att installera solceller behöver inte alls vara så krångligt. Följ länkarna nedan för att läsa mer om solenergi.
Solenergi i bostadsrättsföreningar
Energimyndigheten har tagit fram Solelportalen med steg för steg guider och information som hjälper dig från idé till installation. Följ länken för att komma till Solelportalen.
Energimyndighetens Solelportalen
Med hjälp av vår solkarta kan du se vilken potential för solenergi som finns på just ditt tak. Följ länken nedan för att få fram solkartan.
Kontakta oss
Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig
Ring oss så får du prata med någon av våra energi- och klimatrådgivare. Vi svarar på frågor och ger råd via telefon på helgfria vardagar:
Tisdag – torsdag 09:00-12:00 och 13:00-16:00
Fredagar 09:00-12:00 och 13:00-15:00